Міжнародний день екологічних знань відзначається світовою спільнотою щороку 15 квітня. Організатори цього свята ставлять собі за мету поширення екологічних знань планетою. В цей день фахівці цієї галузі та люди, небайдужі до екологічного стану нашої планети, інформують громадськість про те, що відбувається у галузі екологічної безпеки як у межах конкретної країни, так і загалом у світі [1].

Традиційні екологічні знання, також звані іншими назвами, включаючи «Знання корінних народів» або «Науки корінних народів», відносяться до знань, що розвиваються, що набувають корінних і місцевих народів протягом сотень або тисяч років за допомогою прямого контакту з навколишнім середовищем. Ці знання специфічні для місцевості і включають відносини між рослинами, тваринами, природними явищами, ландшафтами та часом подій, які використовуються в способі життя, включаючи, зокрема, полювання, рибальство, вилов, сільське та лісове господарство [2].

Важливе завдання дня – інформованість громадськості про стан справ у сфері екологічної безпеки, дотримання місцевими суб’єктами чинного природоохоронного законодавства. День відзначається шляхом організації та проведення конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених питанням екології [3].

Міжнародний день екологічних знань було запроваджено у 1992 році під час Конференції ООН, на якій розглядалися найважливіші проблеми навколишнього середовища. Цей з’їзд відбувався у Бразилії (Ріо-де-Жанейро), а найбільше увага учасників була зосереджена на екологічній освіті та знаннях про екологію серед широкого загалу громадян [1].

З огляду на те, що майбутнє належить підростаючому поколінню, його вмінню оцінювати ситуацію, адекватно реагувати на зміни і вирішувати проблеми, пов’язані з виживанням планети, все важливішим стає формування екологічної поведінки людини, яка базується на новому екологічному мисленні [3].

Екологічна освіта має розглядатися, як неперервний процес, що охоплює всі вікові, соціальні та професійні групи населення, ґрунтується на принципах системності і орієнтується на ідеї цілісності природи та універсальності зв’язків всіх природних компонентів і процесів [4].

Екологічні знання – це цілий комплекс різних природничих дисциплін, таких як хімія, біологія, фізика тощо. Окрім цього екологи мають відмінно володіти екологічними нормативами, стандартами і законами, та знати, як проводиться екологічний аналіз та експертиза.

Екологи працюють не тільки в організаціях із захисту природи, ця посада є обов’язковою на різних підприємствах, в будівельних організаціях, на фабриках та заводах тощо [1].

Під час святкування у різних освітніх закладах відбуваються тематичні акції та заходи, мета яких проінформувати учнів, студентів та інших людей про стан екології та її захист. Зазвичай цього дня мешканці населених пунктів збираються разом, щоб прибрати у місцевому парку, лісопосадці, на березі ріки, озера тощо. Окрім масових толок, організовуються акції озеленення. 

Важливою є також культурна складова свята, в цей день можна відвідати природничий чи краєзнавчий музей, місцеву бібліотеку. Також проводяться акції та фестивалі, що проводяться з метою збору коштів на захист навколишнього середовища. На телевізійних каналах загального та державного значення транслюються фільми та передачі, які розкривають екологічні проблеми нашої планети та ознайомлюють глядачів з можливими шляхами їх розв’язання [1].

Джерела.

  1. Міжнародний день екологічних знань. DayToday. URL: https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-ekolohichnykh-znan/ 
  2. День екологічних знань в Україні. Ділова мова. URL: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&event=203347 
  3. 15 квітня – День екологічних знань. Бюро УГКЦ з питань екології. URL: http://surl.li/sbkvp 
  4. До Міжнародного Дня екологічних знань. Національний університет біоресурсів і природокористування України. URL: https://nubip.edu.ua/node/107692