Цей пам’ятний день був заснований в листопаді 2005-го року. 10-я сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення. Постанова C-10/5 з якої випливає, що День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї відзначатиметься тепер щорічно, 29-го квітня. Він приурочений дню, коли в 1997-му році ця Конвенція набула повну законну силу на міжнародному рівні.

На період кінця 2013-го, початку 2014-го року до даної Конвенції вже приєдналося 98% держав, які стали членами ОЗХЗ [2].

День пам'яті всіх жертв застосування хімічної зброї  Мал. 04-119 [3]

Цей день надає можливість державам підтвердити свої зобов’язання за Конвенцією про заборону хімічної зброї, основним завданням якої є знищення наявних запасів хімічної зброї та запобігання її повторній появі [1].

З моменту першого застосування хімічної зброї з військовою метою минуло більше століття [3]. Це відбулося під час Першої світової війни біля м. Іпр, що у Бельгії, отруйний газ, що був використаний, на честь цього назвали іпритом.

Незважаючи на всі міжнародні договори та конвенції московитські війська повсюдно використовують хімічну зброю, в т.ч. й проти некомбатантів, тим самим порушуючи всі правила та звичаї ведення війни та чинячи воєнні злочини та злочини проти людяності.

Україна підтверджує свою тверду позицію, що застосування хімічної зброї будь-ким, будь-де і за будь-яких обставин є грубим порушенням міжнародного права, а особи, відповідальні за такі дії, мають бути притягнуті до відповідальності [1].

Джерела.

  1. День пам’яті жертв застосування хімічної зброї. Національний університет біоресурсів і природокористування України. URL: https://nubip.edu.ua/node/91966 
  2. День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї. Ділова мова. URL: http://surl.li/sbtqs 
  3. День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї. DayToday. URL: https://daytoday.ua/podiya/den-pamiati-vsikh-zhertv-zastosuvannia-khimichnoi-zbroi/