На січень 2017 року, за даними IOC World Bird List, науці відомо 10 672 видів нині живих птахів (всього 20 344 підвидів), а також 156 видів в даний час знаходяться під загрозою вимирання [1].

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки [2]. Організатором заходів виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів [3].

https://necu.org.ua/wp-content/uploads/2021/02/1-kvitnia.jpg   Мал. 04-102 [4]

В Міжнародний день птахів усі охочі розвішують будиночки та годівниці для пернатих. 1 квітня – це день зустрічі пташок, які прилітають з теплих країв та день подяки за старанну працю орнітологам, адже саме вони знають про птахів усе [5].

Мета акції – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів.

Птахи живуть на планеті понад 150 млн. років. Немає на Землі такого куточка, де б їх не було, вони населяють усі екосистеми Земної кулі від Арктики до Антарктики. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються.

Список птахів фауни України складається з 433 видів, які нині трапляються або траплялися на території країни протягом останніх 150 – 180 років. До Червоної книги України занесено понад 80 видів птахів [6].

https://www.ecoleague.net/images/2020/McRliWrTWHQP4k1KgsEj3yDqm1RCvWs34w8MvXHe.jpeg   Мал. 04-103 [2]

«Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних в сільському господарстві» була підписана 19 березня 1902 року. Її підписали уряди Німеччини, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембургу, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії. Вона набула чинності 12 грудня 1905 року і стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища [1].

Неоціненну користь приносять птахи людині. Вчені підрахували, що на ділянці  площею 1 км2 птахи знищують не менше ніж 25 кг комах. До того ж вони є досить спритними і діяльними. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників. Але птахи знищують комах вибірково. Дятли зазвичай віддають перевагу короїдам, сіра мухоловка – летючим комахам, переважно мухам, іволга живиться в основному волохатою гусінню. Є також види, які не дуже вибагливі до їжі, з комахоїдних – це шпаки та воронові [2].

8 жовтня 1950 року на зміну документу 1902 року в Парижі було підписано «Міжнародну конвенцію про охорону птахів». На відміну від попереднього документа, конвенція розглядала вже всі види птахів, а не тільки корисні для сільського господарства [1].

Джерела.

  1. Міжнародний день птахів (День орнітолога). Ділова мова. URL: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=63&year=2024 
  2. 1 квітня – Міжнародний День птахів (День зустрічі птахів). Всеукраїнська екологічна ліга. URL: http://surl.li/sbkva 
  3. 1 квітня – Міжнародний день птахів (День зустрічі птахів). Бюро УГКЦ з питань екології. URL: http://surl.li/sbkvp 
  4. Міжнародний день птахів (День зустрічі птахів); підписання Міжнародної конвенції з охорони птахів. Всеукраїнська екологічна ліга. URL: http://surl.li/sbkwh 
  5. Міжнародний день птахів (День орнітолога). DayToday. URL: https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-ptakhiv-den-ornitoloha/ 
  6. Сендзюк В. Дню зустрічі птахів присвячено. Лубенщина. URL: https://lubenshchyna.com.ua/novyny/nashi-novyny/9557-dniu-zustrichi-ptakhiv-prysviacheno