Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі, повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день, для організму, все одно що викурити пачку цигарок [2].

Відзначається в Україні щороку, починаючи з 1999р. Встановлений Указом Президента України «Про День довкілля» на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево Життя» та іншими громадськими ініціативами [3].

ДеньДовкілля6   Мал. 04-110 [1]

Український день довкілля організовується спеціальним комітетом, який займається підготовкою тематичних заходів, пов’язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях, місцях відпочинку і дозвілля [3].

Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.

Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

В 2024 році Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 20 квітня [2].

Джерела.

  1. Третя субота квітня – Всеукраїнський День довкілля. Всеукраїнська екологічна ліга. URL: http://surl.li/rdsj 
  2. Український День навколишнього середовища (День довкілля). Ділова мова. URL: http://surl.li/sbroi 
  3. 20 квітня (третя субота квітня) – Всеукраїнський день довкілля. Бюро УГКЦ з питань екології. URL: http://surl.li/sbkvp